40 år med Etac

Året är 1973 när företaget RFSU Rehab bildas och grunden läggs till det som i dag är Etac. Bolaget som bildats under riksförbundet för sexuell ­upplysning, RFSU, startas upp för att bedriva försäljning av hjälpmedel. Affärsidén är ­förenlig med förbundets tidigare arbete med att hjälpa ­människor, men tanken är också att den ska inbringa pengar till RFSU:s upplysande och ­opinionsbildande verksamhet. 

  
 40 år med Etac 1

 

Förbundet har med den norsk-svenska journalisten, sexualupplysaren och eldsjälen Elise Ottesen-Jensen i spetsen arbetat med att upplysa och informera om preventivmedel, sexuellt överförbara sjukdomar och kvinnors rätt till fri abort ända sedan 1933. Men det är först när importförbudet på kondomer hävs i slutet av 30-talet, och RFSU börjar sälja preventivmedel i sjukvårdsbutiker, som de också kommer i kontakt med handikapphjälpmedel.

 

En av de första personerna att bli anställd på RFSU Rehab är Sverker Göthberg. Han har redan lärt känna hjälpmedelsbranschen genom några års arbete på Landstingets inköpscentral. Nu har han fått till uppgift att utveckla RFSU:s nya verksamhet och hans vision är att förpassa alla tråkiga och fula hjälpmedel till historien och i stället skapa ett nytt, attraktivt utbud av produkter med ­nytänkande, stilfull design och funktion. För att nå dit behöver han hjälp och han tar därför kontakt med ett flertal designbyråer. Inget annat företag i branschen har tidigare arbetat med industridesigners och trots att det är en helt ny väg att gå och att han inte har några pengar att locka med, får han napp på flera byråer som tror på hans idéer. Den ekonomiska frågan löser Sverker Göthberg genom att skapa royalty­avtal med sina designers.

 

På 70-talet har plasten slagit igenom på allvar inom svensk design. RFSU Rehab behöver bra plastsammansättningar till många av de nya produkterna i sitt nya sortiment. I Anderstorp, Småland, där man kommit långt inom plastproduktionen, hittar man fabriken Enco Miljö som kan bistå med både stålrörskonstruktioner och plasttillverkning. Året är 1976 när Enco Miljö blir underleverantör åt RFSU Rehab.

 

Ett år efter att Enco Miljö och RFSU Rehab blivit samarbetspartners råkar en ung smålandsgosse vid namn Bosse Lindqvist ut för en traktorolycka och blir förlamad från midjan och ner. Hans nya livssituation tvingar honom att avbryta sin yrkeskarriär som bilmekaniker och leder honom in på studier i teknik. I en intervju i lokalradion berättar han hur han sitter på sin ­kammare och tillverkar rullstolar åt sig och sina ­vänner. Enco Miljös ägare, Sven-Inge Kjell, som sedan tidigare funderar på att utveckla sin verksamhet, hör intervjun. Han har genom RFSU Rehab redan kommit i kontakt med hjälpmedel och ser nu vad Bosse med sin kunskap om rullstolstillverkning skulle kunna göra för Enco Miljö. Han ringer upp Bosse och erbjuder honom en tjänst. Bosse tackar ja och börjar sitt arbete som produktutvecklare 1981. Med Bosses hjälp går Enco Miljö från att vara underleverantör åt RFSU Rehab, till att även bli ett eget rullstols- och rollatorföretag under det nya företags­namnet Etac.

 

Det går bra för de båda företagen. Bosse Lindqvist, med sin talang för funktionalitet och form, skapar moderna rullstolar med tongivande design och gör Etac till ett namn i hjälpmedelsbranschen. Sverker Göthbergs smarta drag att använda sig av industridesigners ger utdelning i form av mycket uppskattade badrums- och ADL-hjälpmedel och flera prestigefyllda designpriser för RFSU Rehab. Tidsandan är positiv och människor tar gladeligen emot de nya produkterna som skapas och utvecklas. Världen får för första ­gången se smarta uppfinningar som mobila duschstolar utvecklade både för vårdare och användare samt badbrädor gjorda av formsprutad plast.

 

Under 80-talet knyter RFSU Rehab ­kontakt med distributörer utomlands. Man blir också först i branschen med att ­anställa arbetsterapeuter som säljare. I fina Volvo 245:or utrustade med gigantiska bil­telefoner åker de landet runt för att visa upp de nya produkterna. Som arbetsterapeuter förstår de brukarnas behov och talar samma språk som kunderna på hjälpmedelscentralerna. Dialogen blir enkel, affärerna går bra och RFSU Rehab kan hålla sina konkurrenter på behörigt avstånd.

 

1985 köper RFSU upp Enco Miljö och dess underavdelning Etac. Tillsammans med RFSU Rehab får de två företagen samma ägare, men fortsätter att leva som två olika bolag. I Stockholm finns hygienprodukter och småhjälpmedel och i Anderstorp ­rollatorer och rullstolar. Och varje företag har sin egen säljverksamhet.

 

Bosse Lindqvist arbetar hårt med produktutvecklingen på Etac, men privat är det inte heller lugnt. Han ligger i hårdträning inför Paralympics i Seoul och har för egen del tillverkat världens första trehjuliga racerrullstol. I reglerna står tydligt att en racerrullstol ska ha fyra hjul. På Bosses extra långa framaxel finns två hjul, men han har bara luft i det ena. I Gasparilla Classic i Tampa 1988 ställer han upp med den nya stolen och vinner loppet.

 40 år med Etac 2

 

Etac har under den här tiden stora framtidsplaner och vill erbjuda världen nya, moderna rullstolar med fastram. Två stolar med helt nya egenskaper utvecklades, men ­världen är inte mogen för fastramsstolar. Men tillverkningen av fastramsrullstolar har gett Etac ovärderlig kunskap och 1991 tas Cross fram, världens första kryssrullstol med fastramsrullstolens bästa egenskaper och ryggvinkling. En stjärna är född!

 

År 1999 fusioneras slutligen Etac och RFSU Rehab, inledningsvis under RFSU Rehab, ett namn som snart ­kommer att bytas ut mot Etac, för att även ­fungera internationellt. Några spännande år följer då olika affärsinriktningar testas och nyanseras. Slutligen landar ­företaget i en gemensam anda där de två ­företagens styrkor och traditioner tas till vara. Företaget växer både nationellt och internationellt. Produktsortimentet ­utökas, både med egna och med ­agenturprodukter.

 

Under 2000-talet ­förvärvar Etac företagen HandPro Balder UK, Immedia, Handi Norge, Molift och R82. Produkträttigheterna till HandiNor Komfort rullstolar, Samhalls ­rollatorer och Merivaara lyftsystem ­tillkommer också. 2006 köper Nordstjernan 60 % av Etac från RFSU. Snart köps även resterande 40 % av samma bolag och från och med 2011 blir Etac helägt av Nordstjernan.

 

2011 förvärvar Etac R82.  Ett företag som sedan 1982 utvecklar hjälpmedel för barn med speciella behov. R82:s produkter har en särställning på marknaden vad gäller design och hög funktionalitet och produkterna uppskattas över hela världen.

 

I dag 2013, fyrtio år efter att RFSU Rehab sålde sitt första hjälpmedel, har koncernen runt 800 anställda och omsätter cirka 1,3 miljarder svenska kronor. Dotterbolag finns i Skandinavien, Tyskland, England och Holland.

 

Tiderna har förändrats och i dag är förskrivarens rätt att välja och ordinera hjälp­medel inskränkt. Försäljningen sker huvudsakligen genom upphandlingar och det är ofta lägsta pris som gäller. Mycket av det som tidigare lånades ut från landstinget eller vårdcentralen får brukaren köpa själv. Detta gör att förutsättningarna för arbetet förändrats, men fortfarande drivs verksamheten av samma starka grundinställning som alltid; att alla människor har samma rätt till ett värdigt liv, trots olika fysiska förutsättningar. Den här inställningen som har funnits i företaget sedan dagen det startade och som kommer att finnas kvar där så länge det lever kvar, det är en inställning som sitter i själen hos varje etacian.

 

Text: Helén Bjurberg
Illustration: Solveig Hellmark
 

Tillbaka till Inspirations sidan