segwayKraft och fart, en känsla av absolut kontroll. Naturligt och instinktivt.

Det är att sväva fram på en Segway

De flesta känner igen den från Solsidan, men inte många har sett den i verkligheten. Ännu färre har sett den som ett hjälpmedel. Gunilla och Marit är två av dem fått ett nytt liv, tack vare sina Segways.

Marit Sundin
Marit Sundin är en sprudlande tvåbarnsmamma mitt i livet. Att hon är dubbelbensamputerad är inget som ­hindrar henne från att vara aktiv både i arbetet och på fritiden. Inte heller lät hon sig hindras när hon hade sett sin första Segway och drömde om en egen, men insåg att de handikapptillbehör i form av cykelsadlar som fanns att köpa till, inte fungerade för hennes typ av handikapp.


I stället började hon surfa runt på datorn och leta efter andra ­lösningar. Ett par filmer på YouTube visade hur några andra privatpersoner handikappanpassat sina Segways, men fortfarande fanns ingen variant som passade Marit. Hon tog kontakt med Hedemora anpassning, ett företag som specialiserat sig på att handikappanpassa bilar och som tidigare hjälpt Marit att bygga Sveriges första Sitski. Där hade man aldrig sett en Segway, men tände ändå på idén och överlät på en av sina tekniker att hjälpa Marit. Efter mycket bollande, testande och byggande fick hon till slut ihop sin specialanpassade Segway. Byggd av ett rullstolschassi och en fjäderanordning har den gett henne ett helt nytt liv.

– Den har gett mig ett nytt ­socialt liv och en rörelsefrihet jag inte trodde var möjlig. Det finns ingenstans dit jag inte kan ta mig längre, förklarar hon och tar mamma­grupperna som exempel.

– Nu kan jag gå med de andra mammorna på promenader i skog och mark. Jag kan ta mig upp för branta backar och genom lerig ­terräng med barnvagnen, vilket jag inte tidigare kunnat göra med min rullstol. Det är fantastiskt!

Gunilla Larsson
Gunilla Larsson från Töreboda i Västergötland har liknande ­erfarenheter. Hon har sedan 2002 en MS-diagnos, som gjort det svårt för henne att hålla balansen och gå längre sträckor. Förra sommaren fick hon därför låna en Segway från sin svägerskas företag och blev förvånad själv över vilken skillnad den gjorde för hennes liv.


– Jag insåg när jag väl börjat använda den att jag varit väldigt begränsad tidigare utan att veta om det.
Direkt när sommaren var slut och hon skulle lämna tillbaka svägerskans Segway köpte hon därför en egen.


– Jag hade blivit helt beroende och var förbannad över att jag inte skaffat någon tidigare, skrattar hon.
Men det är inte bara för Gunilla själv som Segwayn gjort skillnad. Maken, sonen och hunden har fått en mer aktiv maka, mamma och matte.


– Nu kan jag gå ut på promenad med hunden och hämta och lämna på dagis utan att ta bilen, vilket jag haft svårt för tidigare, säger hon.
Segwayn är enkel och smidig för Gunilla att ta med sig. Med hjälp av en ramp kan hon själv köra in och ut den ur sin lilla Corolla kombi och kan på så sätt ta sig till platser dit hon inte tidigare tagit sig.


– Numera är jag inte låst till mitt närområde utan kan åka vart jag vill. Jag behöver inte längre välja fik utifrån hur lättåtkomligt det är, utan utifrån hur mysigt det är, säger hon.
Men man får inte vara folkskydd när man har en Segway, menar Gunilla. Eftersom de flesta fortfarande bara sett det spännande fordonet i den populära tv-serien Solsidan så drar den till sig en del blickar.


– Det är jag och Johan Rheborg, vi gillar att grilla mycket också, skrattar Gunilla, men sedan blir hon allvarlig. Hon berättar att hon blir bemött på ett annat sätt när hon kör runt på sin Segway än när hon exempelvis tidigare testat en el-moppe.


– Folk ser det inte som ett hjälpmedel, kanske för att man kommer upp på en annan nivå än i en el-moppe eller rullstol, gissar hon.
För Gunilla har Segwayn också fler fördelar annat än att den ger henne större självständighet och frihet.


– Att gå är väldigt energikrävande för mig. Segwayn hjälper mig att spara den energin till annat. Dessutom får jag träning för både min balans och min bålmuskulatur när jag kör, vilket är viktigt för mig.


Att Segwayn har gett både Gunilla och Marit helt nya möjligheter råder ingen tvekan om. Nu vill Marit dela med sig av det, till andra. Därför startar hon ett företag som ska specialbygga Segways.


– Det blir ingen massproduktion, utan specialanpassade lösningar för olika typer av handikapp. Alla som åtminstone har handfunktion ska kunna skaffa sig en anpassad Segway, säger hon nöjd.


Parallellt med tillverkningen ­jobbar Marit på att få Segwayn hjälpmedelklassad så att fler ska kunna få glädjen att använda den. Idag är den klassad som cykel, men med en prislapp som inte alla har råd med.


– Jag skulle bli så glad om den kunde komma fler till del. Själv ­klarar jag mig inte utan min Segway. Tidigare har bilen varit livsviktig, men nu skulle jag hellre göra mig av med min bil än min Segway, säger hon bestämt. Gunilla håller med:


– Min Segway har förändrat mitt liv, aldrig att jag skulle vilja vara utan den igen! •


Text: Helén Bjurberg -  september 2011

Tillbaka till Inspirations sidan