Etac

Det är aldrig för sent

Håkan Jörgensen, författare till flera böcker om hälsa, förklarar att oavsett ålder och eventuella skador och besvär så är det aldrig för sent att börja träna. Genom enkel motion som promenader och styrketräning med den egna kroppen eller enkla redskap som motstånd kan du påverka din hälsa enormt mycket.

Färskvara

Motionens effekter på kroppen är en form av färskvara. Det gäller att du rör på dig minst varannan dag för att inte förlora effekterna av dina motionspass.För mycket stillasittande ger stela muskler som lätt blir irriterade, vilket kan ge värk och andra följdbesvär.

120% förbättring

Studier visar att genom motion tre till fem gånger per vecka kan besvär med blodtryck, kolesterol, benskörhet, trötthet och muskelvärk lindras och detta, säger Håkan, gäller för alla oavsett ålder och besvär. Studier har gjorts på pensionärer i åttioårs-åldern som motionerat regelbundet i tio veckor och, i vissa fall, ökat sin styrka med 120%. Dessutom upplevde de ökad livslust och mindre trötthet.

Stora vinster

Håkan menar att det inte behöver vara så komplicerat, det behövs inga dyra redskap och det behövs inga medlemskap på dyra ­träningsanläggningar. Med bra skor och eventuella hjälpmedel kan de flesta promenera en stund varje dag och med enkla redskap går det att träna upp sin styrka hemma. Det krävs inte mycket mer än ungefär 30 minuter några gånger i veckan – väl investerad tid. Enligt Håkan betalar sig denna tid väl i ökat välmående och ökad livslust.

Träningstips för äldre:

Variera och ha kul

En blandning av konditions­träning och styrketräning är det bästa, förklarar Håkan. Genom konditionsträning som prome­nader, jogging, cykling och simning belastas hjärta och blodcirkulation. Välj en aktivitet som du tycker är kul och motionera gärna med en vän så blir det lättare med motivationen. Styrketräningen kan du göra med hjälp av gummiband, vikt­manchetter och balansbollar. Ju mer du varierar din träning, ju bättre effekt har det på din kropp och det blir roligare.

Kroppen är lat

Du bör blanda olika tränings-former för att ge kroppen en liten chock varje gång du motionerar, dessvärre är det nämligen så att kroppen an­passar sig och vänjer sig vid rörelser och då gör den allt för att utföra dem så enkelt som möjligt. Om du varierar din ­träning får du därför bättre effekt.

Ge järnet

Med åldern och med ­skador så blir kroppen svagare och naturligtvis bör du ta det lugnt och helst göra en hälsokontroll innan du börjar motionera. Men kroppen är faktiskt mycket anpassningsbar och tålig så du kan, om du är relativt frisk, ta i ganska ordentligt när du motionerar. Det ska kännas, du ska bli trött, skönt trött.

3–5 per vecka

Håkans förslag är att du rör på dig genom vardagsmotion en halvtimme varje dag, det vill säga genom promenader. Lägg därtill motionspass på 30 minuter 3–5 gånger per vecka och variera så mycket som möjligt. Genom regelbundet motionerande kan besvär som muskelvärk, trötthet, yrsel och matsmältningsproblem både förebyggas och behandlas. Genom styrketräning kan du motverka muskelvärk, ledverk och du får dessutom mer ork för vardagliga bestyr. •

Text: Håkan Jörgensen


Tillbaka till Inspirations sidan