Etac

Hemmaträning för ökad livskvalitet

Med hjälp av enkla redskap kan du enkelt och effektivt påverka din hälsa säger Håkan Jörgensen, personlig tränare och ortopedtekniker. Han tycker också att alla bör få möjlighet träna, oavsett ålder och fysisk status. Regelbunden träning, har en rad positiva hälsoeffekter, även på sömnkvalitén. Det ger ökad livskvalitet.

Mer ork

Träning behöver inte innebära svett och flås. Även lågintensiv träning ger positiva effekter och det är aldrig försent att börja träna. Att röra på sig har en gynnsam effekt på muskler, leder, blodcirkulation och balans. Det medför bättre ork för dagens alla sysslor.

Bättre minne

Att träna kroppen ger även ett litet träningspass för hjärnan. Den styr dina muskler genom nervbanor och koordinerar rörelserna. Det finns forskare som anser att träning kan förbättra hjärnans kapacitet, bland annat minnet.

Minskad värk

Värk i rygg, nacke och axlar beror ofta på ­mycket stillasittande, monotona arbetsmoment eller ogynnsamma arbetsställningar. Det resulterar i minskad styrka, obalans i muskelgrupper och förslitna leder. Med skonsam träning kan muskler stärkas och ledrörligheten förbättras. Ta gärna råd av expertis för att få träningen anpassad till dina behov.

Livskvalité

Att kropp och hjärna samarbetar har vi redan nämnt. Förutom de fysiskt mätbara och kännbara effekterna av träning tycker många att det också har en positiv effekt på humöret och livsgnistan. Vem vill inte ha mera ork, bättre minne, minskad värk och bli gladare i sinnet?

Håkans träningstips

Med några få enkla redskap som Theraband, balansboll och en balansdyna har du en heltäckande utrustning och kan enkelt variera din träning.

Med Therabanden kan du träna både sittande och stående. De kan fästas i en dörrpost eller knytas ihop för att användas runt ett ben eller arm. Banden finns i olika styrkor för att kunna kan anpassas för träning av olika delar av kroppen och intensitet.

Med en stor balansboll kan du att träna upp balans, koordination och rörlighet i bäcken och bål. Sitt på bollen och luta dig från sida till sida och framåt. Gör även armrörelser. Du kommer att känna hur du får arbeta med bäcken och bål för att koordinera rörelserna och balansen.

Balansdyna är den ”lates” träningsredskap. Den kan du lägga på en vanlig stol som du använder framför datorn eller när du ­tittar på TV. Genom att göra små lätta rörelser stärker du ländrygg och ­mellangärde. Det fungerar, bara du inte somnar framför TV:n! Självklart kan du även träna ståendes på balansplattan. Du stärker hela kroppen.

Fler träningstips hittar du vid respektive produkt. Theraband, balansboll och balansplatta kan du köpa som ett ­färdigt paket. Du kan självklart också välja att endast köpa en av dessa ­produkter eller något annat träningsredskap i vårt sortiment.

Glöm inte bort att få lite frisk luft. Promenera, cykla eller jogga är härliga träningsaktiviteter som har positiv effekt på hela kroppen. Blir du kall och stel har vi utmärkta värmande stöd och skydd på etacbutiken.

Och tänk på att det aldrig är för sent att börja träna. Det gäller att hitta rätt aktivitet och intensitet så att det blir en njutbar stund att se fram emot. Det är livskvalité. •

Text: Håkan Jörgensen


Tillbaka till Inspirations sidan