Om rollatorer

 

Rollatorer har blivit en frihetssymbol. Frihet att kunna ta promenader, gå och handla och hälsa på vänner. Den ökade rörelsefriheten medför även bättre kondition, starkare skelett och förbättrad blodcirkulation. Självklart minskar den också risken för fallolyckor.

Tyvärr parkeras oftast rollatorn utanför hemmets dörr. Vem vill ta in rollatorn med sina smutsiga hjul? Dessutom är den kanske lite för bred och upplevs klumpig inomhus. Men de flesta fallolyckor sker i hemmet. Att ha en lite smidigare rollator inomhus med en bricka kan rädda många liv.

Idag finns det olika typer av rollatorer; den vanliga ”stadsmodellen", kraftiga modeller för ojämn terräng som grusvägar/stigar och lite smidigare möblellika rollatorer. Är du en aktiv människa som behöver stöd vid promenader borde du egentligen ha tre olika rollatorer. Precis som du byter skor för ute och inne.


 

Bra tips för dig som använder rollator:    

 

Höjdjustering

Rätt höjdjustering på körhandtagen påverkar din komfort och säkerhet. När du står rakt upp, med armarna hängandes, ska körhandtagen vara i nivå med handlederna. Då blir armarna lätt böjda i armbågsleden, vilket är det rätta läget för att få den bästa kraften att parera och hålla balansen.

Sitta och vila

Bromsparkera alltid rollatorn när du vill sätta dig på sittplattan för att vila. Bromsparkera även rollatorn om du ska sätta dig på en annan stol. Rollatorn ska självklart också vara parkerad om du stödjer dig på den för att resa dig upp från en stol.

Håll rollatorn nära dig

Ha rollatorn nära dig när du använder den. Då får du bättre kontroll och det blir lättare att svänga.

Ute i mörkret

Se till att du har tydliga reflexer eller en liten cykellampa på rollatorn.

Passera en tröskel eller trottoarkant

Det finns två bra sätt. Du kan vända dig om och köra rollatorn baklänges. Hålla upp framhjulen för att hålla rollatorn "rak" så att du inte tappar något som ligger i korgen.
Det andra sättet innebär att du använder bromsarna. Kläm broms-handtagen så att bakhjulen blir "låsta". Tippa upp framhjulen, släpp bromsarna och rulla framåt tills framhjulen kommer upp på trottoaren/ över tröskeln.

Svänga smidigt runt ett hörn

När rollatorns bakre hjul är precis bredvid hörnet, bromsar du endast den bromsen som är på samma sida som hörnet. När du fortsätter att gå, svänger rollatorn smidigt och med en liten kurva runt hörnet.

  » Här hittar du alla våra rollatorer »

Tillbaka till Inspirations sidan