Etac

Träningstips för äldre:

Variera och ha kul

En blandning av konditions­träning och styrketräning är det bästa, förklarar Håkan. Genom konditionsträning som prome­nader, jogging, cykling och simning belastas hjärta och blodcirkulation. Välj en aktivitet som du tycker är kul och motionera gärna med en vän så blir det lättare med motivationen. Styrketräningen kan du göra med hjälp av gummiband, vikt­manchetter och balansbollar. Ju mer du varierar din träning, ju bättre effekt har det på din kropp och det blir roligare.

Kroppen är lat

Du bör blanda olika tränings-former för att ge kroppen en liten chock varje gång du motionerar, dessvärre är det nämligen så att kroppen an­passar sig och vänjer sig vid rörelser och då gör den allt för att utföra dem så enkelt som möjligt. Om du varierar din ­träning får du därför bättre effekt.

Ge järnet

Med åldern och med ­skador så blir kroppen svagare och naturligtvis bör du ta det lugnt och helst göra en hälsokontroll innan du börjar motionera. Men kroppen är faktiskt mycket anpassningsbar och tålig så du kan, om du är relativt frisk, ta i ganska ordentligt när du motionerar. Det ska kännas, du ska bli trött, skönt trött.

3–5 per vecka

Håkans förslag är att du rör på dig genom vardagsmotion en halvtimme varje dag, det vill säga genom promenader. Lägg därtill motionspass på 30 minuter 3–5 gånger per vecka och variera så mycket som möjligt. Genom regelbundet motionerande kan besvär som muskelvärk, trötthet, yrsel och matsmältningsproblem både förebyggas och behandlas. Genom styrketräning kan du motverka muskelvärk, ledverk och du får dessutom mer ork för vardagliga bestyr. •

Text: Håkan Jörgensen


Tillbaka till Inspirations sidan