Värme gör oss glada

 

Värme har en läkande effekt på muskler och leder. Även blodcirkulationen gynnas och vi ­känner oss avslappnade. Att klä sig varmt när det är kallt ute är inte lika självklart idag som det har varit.

Modet påverkar oss men även vår kunskap om varm klädsel. Förut var ull/ylle det man skulle välja. Men en ylletröja kan upplevas stickig och blöt ylle blir både tung och kall. Dessutom kräver ylle speciella tvättrutiner. Olika material/textilier har olika egenskaper. Nu finns det nya material med värmande effekt som inte fanns förut. En del av dessa material har utvecklats för sport­aktiviteter, men använts allt mer även i ”vanliga” ytterplagg. Kännetecknade för de flesta av dessa material är att de är lätta, tunna och enkla att tvätta. Här på etacbutiken hittar du flera olika klädesplagg och skydd i dessa nya material.

Vi har kroppsdelar som om de är kalla gör att vi känner oss frusna i hela kroppen. Fötter, huvud, hals/nacke och händer är speciellt känsliga för kyla. En nackkrage som också värmer skuldrorna kan ersätta en bylsig halsduk. Tunna värmande innerhandskar som du använder under dina vanliga handskar/vantar är ytterligare ­exempel på funktionella ytterkläder.

Behovet av lokal värme kan även uppstå vid värk i enstaka muskler och leder. Det kan bero på fysisk träning, lokal ­inflammation eller artros. Ta en titt på våra knä-, vad- och ­handledsskydd. Behöver du kombinera värme och avlastning har vi flera olika ortoser att välja mellan.

Att ha frusna fötter inomhus är inte ovanligt. Då är det skönt med värmande innesockor som dessutom är ­antihalkbehandlade. Eller varför inte en ulltoffla.

Personer som använder rullstol och sitter mycket still kan lätt bli nedkylda. Är sensibiliteten nedsatt kan det vara svårt att uppfatta att man fryser, vilket kan få allvarliga ­konsekvenser för blodcirkulation och hud. Vi har både speciellt framtagna ytterkläder för rullstolsburna och funktionella handskar som används vid framdrivning.

Att känna sig varm och avslappnad är också viktigt för balansen. Att använda halkskydd på skorna och ha en handvärmare i fickan gör vinterpromenaden både säker och skön.


Tillbaka till Inspirations sidan