Etac

 

Vilken pottresa

 

Det började som ett skämt, uppmuntrades av ­väninnorna och utvecklades till pottan Pipinette, ­räddaren i nöden. Pottan har fått flera stora designpriser, blivit omskriven i pressen och säljs i dag över hela världen. Nu träffar Etacs redaktion kvinnan bakom produkten, Carola Nilstein.

– Jag hade under två decennier haft tankar om en potta som skulle kunna användas stående och till sist startade jag företaget Pipinette. Tidigare fanns bara stora golvpottor avsedda för barn och det är varken bekvämt eller säkert för en kvinna.

Den ursprungliga idén tog form när Carola lade märke till hur hon och andra kvinnor använde små ­byttor för toabestyr i fritidsbåtar och på ­sommarstället.

– En annan sak som påverkade mig starkt var när min svärmor snubblade och bröt lårbenet i ­samband med ett toalettbesök på natten. Hon blev ­liggande ända tills morgonen innan hjälpen kom. Jag insåg att det ­behövdes fler alternativ än stora ­toalettstolar i sovrummet för de som har svårt att gå upp på natten.

Så behovet av en liten, funktionell och snygg ”stå-potta” fanns. En potta som skulle kunna användas av både äldre och yngre, som placeras på sängbordet eller följer med på resan. Och som man dessutom inte skulle behöva skämmas för.

Väninnornas uppmuntran gjorde att Carola slutligen sadlade om från sitt jobb i socialförvaltningen och blev entreprenör och startade företaget Pipinette. Hon fick ett lån från Hjälpmedelsinstitutet som stödjer uppfinningar som kan underlätta vardagen för människor med funktionshinder. På Konstfacks elevutställning hittade hon industri­designern Olle Gyllang och han till­förde sin värdefulla kompetens till projektet. Tillsammans arbetade de fram form och estetik för pottan. I samarbete med Hjälpmedelsinstitutet gjorde Carola en enkätundersökning bland kvinnor med MS och ­reumatism. Dessa provgrupper fick tillsammans med en väninne- och granngrupp pröva prototypen och komma med synpunkter på pottan.

Att hon gjorde en så grund­läggande bakgrundsresearch märks på all positiv respons som hon har fått från användarna. Carola blir tårögd när hon berättar om hur många som hört av sig och tackat för en bra upp­finning, det är alltifrån nyopererade höftledspatienter till kvinnliga lantbrevbärare och upptäckts­resande.

– Även många män har hört av sig och sagt till mig att ”Du får absolut inte kalla denna potta för en fruntimmerspotta!” eftersom de tyckt att den varit så användbar i olika situationer.

Pipinette finns med i den ­pågående utställningen ”Kvinnors uppfinningar” på Tekniska museet i Stockholm. Ser hon sig som en förebild för andra som vill bli ­egenföretagare?

– Jag gjorde faktiskt inte allt efter regelboken. Exempelvis ­började jag sent i livet och kunde inte lägga ner så mycket energi på företaget som jag velat.

Trots detta ledde Carolas idé vidare till ett framgångsrikt ­koncept. I dag säljs Pipinette över hela världen och nu finns även en vidare­utvecklad produkt, engångs­pipinetten ”Travel Kit”. Travel kit kom till när många av hennes kunder hörde av sig och efterfrågade en toalett på platser där man inte kan tömma en potta. Carola började därför experimentera med superabsorbenter och plastpåsar. Resultatet blev en liten dyna som ligger längst ner i en tät plastpåse och omedelbart suger upp ­vätskan. På så sätt bildas en droppfri massa och påsen kan knytas ihop och slängas i närmsta sopptunna. Påsarna kan användas i pottan eller i någon av hållarna ”Ergo Handle” eller ”Oval Ring”. Ergo Handle är an­passad efter ­kvinnor som ­sitter i rullstol eller de som vill ha ett ­stadigare handtag att hålla i. Hållaren är framtagen i sam­arbete med Hjälpmedelsinstitutet och Maria Benktzon, professor och industridesigner som är verksam vid Ergonomidesign, samt en referensgrupp med ­rullstolsburna kvinnor.

Innan vi avslutar vårt ­samtal berättar Carola vad hon tror ­framgången med Pipinette beror på:

– Nyckeln till det jag gjort är att jag använt mina egna erfaren­heter och lyssnat på synpunkter från vänner, arbetskamrater och ­grannar. Jag har sett varje steg som en lärdom och en lek, ett sätt att se om jag kunde genomföra mitt projekt.

Visst önskar hon att hon började tidigare, men hon lyckades utan tvekan realisera sin dröm om en mer praktisk potta som ­hjälper människor till ett drägligare ­vardagsliv. •

Text: Emma Ejermark

» Potta Pipinette hittar du här »

Tillbaka till Inspirations sidan